Minimalizmin ilgi gördüğü yıllar, aynı zamanda Uzak Doğu kökenli “Zen Felsefesi”nin de Batı’da ilgi gördüğü yıllar denilebilir.
Minimalizmin tarihine kısaca bakacak olursak; minimalizm, ilk başta modern bir sanat akımı olarak ortaya çıkmış; 1910’lu yıllarda Rus ressam Malevich’in yaptığı beyaz bir tablo üzerine siyah bir kare çizerek mükemmel bir sadeliği aramaya çıkmasıyla bu tablo minimalizmin ayak sesleri olarak kabul edilmiştir. Minimalizm kavramı, çoğu kaynağa göre 1965 yılında İngiliz yazar ve filozof Richard Wollheim’ın minimum kelimesinden yola çıkarak “minimal sanat” kavramını oluşturmasıyla ortaya çıkmıştır. Minimalizm, resim ve mimari alanında daha fazla görülse de, minimalist düşüncenin sanat akımı olarak yaygınlaşması aslında müzik dünyasında oluşmuş ve daha sonraki zamanlarda edebiyat, iç mimari, sinema ve fotoğrafçılık gibi çeşitli alanlarda kendini göstermeye başlamıştır.
Minimalizmin ilgi gördüğü yıllar, aynı zamanda Uzak Doğu kökenli “Zen Felsefesi”nin de Batı’da ilgi gördüğü yıllar denilebilir. Zamanla bu iki akım birleşerek minimalist yaşam şekli oluşmuştur.
NEDEN MİNİMALİZM?
Minimalizm sözcük anlamı, Fransızca kökenli “minimum” sözcüğünden türemiştir.
Minimum, sözlük anlamı “ Bir şey için gerekli en az veya en küçük miktar (derece, nicelik)” olarak tanımlanırken, matematikteki ifadesi de, “değişken niceliğin inebildiği en alt basamak, asgari, minimal” şeklinde tanımlanmıştır (TDK, 2005, s. 1399).
Minimalizm, Sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan bir güzellik anlayışıdır.
( Hegel)
Asgari minimal biçim ve renk gibi unsurları sade veya temel öğelerine indirgeyen bir sanat şeklidir.
Karmaşık şeylerin güzel olduğunu düşünmek insanların ortak yanlışıdır. (Descartes)
Kalabalık şehir yaşantısı bizleri sadelik ve yalınlığa iterek minimal eşya maksimum rahatlığa yöneltmiştir. Bu düşünce, evlerin rahat, kullanışlı, geniş ve ferahlığın oluşturduğu kafa ve beden huzurunu yakalamamızı sağlamıştır.
MİNİMALİST TASARIMDA RENKLER;
Minimalist mekânlar da sade ve temiz bir görünüm hedeflendiğinden, renk seçimlerinde oldukça sade ve göz yormayan yaklaşım esastır. Genelde ışığı yansıtan nötr renk tonları
kullanılmaktadır. Siyah-beyaz renkler, en çok tercih edilen renklerdir. Sadece siyah ve beyaz renkler olması gerekmiyor, yumuşak gri tonları, bej rengi , kahve renkleri de kullanabilirsiniz. Nötr renkler in olduğu bir mekanda tekdüzelik kaçınılmaz olacağından aşırıcılık dan uzak mekanın ruhuna aykırı durmayan farklı bir eklenti mekan için çok önemlidir. iç mimarinin temel kurallarından biri 60/30/10 kuralıdır. Kısaca özetlemek gerekirse; mekanda kullanılan renklerin %60 ana renk (örn. duvar-zemin-kumaşlarda), %30 ikincil renk (örn.
zemin-mobilyalarda) ve %10 yardımcı renkler (örn. aksesuar-halı-yastıklarda). Minimalist bir mekanın tekdüzelikten çıkartılması için doku en etkili yöntemlerdendir. Mobilya ve aksesuarlarda ya da duvar kaplamasında doku kullanarak, mekana sıcaklık ve derinlik katabilirsiniz. Yardımcı eleman olarak kullanacağımız lambalar, kilimler, örtüler, yastıklar, deri halılar ve kadife kumaş kullanarak, mekanın sıcaklığını artıra bilirsiniz. Yastıkları, lambaları ve resimleri çiftler halinde veya asimetrik olarak bir tarafa yerleştirerek odanızda iyi düzenlenmiş ve etkili bir minimalist ev dekorasyonu oluşturmuş
olursunuz.
MİNİMALİST YAŞAM;
İnsan hayatındaki maddi ve manevi unsurları, ihtiyaçlara göre sınırlayıp en aza indirgeyerek, daha fazla odaklana bilirlik, hareket serbestliği, Yaşam konforu ve kalitesi kazandıran yaşam şekli anlayışıdır.
Fakirlik, yoksunluk, eksiklik değildir minimalizm; aksine bilinçli bir tercihtir; zor olanı seçmektir, azla çok yapmaktır. (Ludwig Mies van der Rohe)
MİNİMALİST DEKORASYON ;
Tamamen bir düzen, denge temaları üzerine oturmuştur. Birbirini tamamlayan mekanda kaba eşya, göz yorucu renkler ve boğucu malzemelerden uzak karmaşaya yer vermeyip daha huzurlu vakitler geçirmenizi sağlayan oluşumdur. Akla, hem de saf akla hitabeden sadece saf akıl ile haz alınan bir güzelliktir minimalizm. (Kant)
Ana teması evin belli bir bölgesinde mobilya veya farklı şekilde dekorasyonun yapılması ve diğer kısımlarına müdahale edilmeden boş bırakılıp ana temaya vurgu yapılmalıdır.
Bu Kyoto dairesi ana teması zemin çatlağına altın renkli epoksi işlenerek vurguyu tamamen yer döşemesine çekip diğer kısımlarına müdahale edilmeyip boş bırakılarak minimalist bir desen oluşturmuştur. Minimalist yaşamda mobilya seçimi; Minimalist mekânlarda, mobilya seçimi en önemli etkenlerdendir. Odanın merkezinde olup etrafını açık alan bırakılması önemlidir. Mobilyaların minimalist mekânlarda önemli rolü olduğundan doğru seçilmesi gerekir. Estetik değerler, işlevsellik ve ergonomik açıdan önemi çok büyüktür. Basit, lineer veya geometrik çizgiler ve doğal malzemeler tercih edebilirsiniz.
Bir mekanın odak noktası genellikle mobilya ve aksesuarlar tarafından oluşturulur. Minimalist ev dekorasyonunu yaparken kendinize sorun: Bu kesinlikle gerekli midir? Orta sehpanız gereksiz yere büyük mü? Daha küçük bir tane ile değiştirip alanın açık kalmasını sağlayarak minimalist yaşama mekânın geçmesi sağlanır. Minimalist ev dekorasyonu için sıkça kendimize sorular sormamız gerekir. Buna ihtiyacım var mı? Hayatımızdan çıkartacağımız eşyaların bizim yaşam kalitemizi düşürüp düşürmediğine bakarak bizlerin yaşantısını kolaylaştıracak adımlar atmamız gerekmektedir.
AYDINLATMA;
Minimalist evlerde mekanda genellikle doğal ışığın odaya yayılması geniş pencerelerin mekana hâkim olmasından kaynaklanır. Bu da mekâna ferahlık katmaktadır. Mekân aydınlatmasın da dikkat etmemiz gereken unsurlardan biri çok parlak ışıklardan uzak durmamızdır. Zemin aydınlatmalarının, asma lambalarının, spotların ,şerit LED ışıklarının veya gizli aydınlatmanın doğru kullanımı minimalist dekorasyonda hem dekoratif bir görünüş hem de ışık yayarak mekanın aydınlatılması sağlayacaktır. Basit ama karizmatik mekana uyan armatürler kullanılmalıdır.
Minimalist dekorasyon stilinde ortaya çıkan sonuç mekanın rahatlatıcı ve sakinlik oluşumudur. Daha düzenli bir yaşam tarzını kullanıcıya yansıtmaktadır. Ev dekorasyonunuzda minimalist stil, modern tasarım ve modaya uygun ideal bir akımdır. İç mimarlar bu dekorasyonu enerjik ve dinamik bir seçim olarak görmektedir.
Son dönemlerde en çok tercih edilen stiller arasında yer almaktadır. Sizde hayatınıza minimalist dekorasyon stilini geçirmek istiyorsanız ilk önce kendinize sorular sorarak evdeki fazlalık olan her şeyi tespit ederek ya ihtiyacı olanlara ya da atarak tahliye etmenizi tavsiye ederim.